18.2.2013

Hevosen kuluista ja vuokraajan osuudesta


Hei vaan taas kaikille uusille ja vanhoille seuraajille :)

Viime viikko meni vinhaa vauhtia uuteen vuokraajaan tutustuessa ja valmentajaa etsiessä. Ennen oikean ihmisen löytymistä sain kymmeniä puheluita ja vielä enemmän sähköposti kyselyitä. Innokkaita ratsastuskouluista tulleita "kilpa"ratsastajia oli niin mahdoton määrä, mutta suurimmalla osalla ei ollut hajuakaan, mitä sellainen tulisi maksamaan yksityishevosella. Ajattelinkin nyt kirjoittaa teille omista kuluistani Alin kanssa ja myöskin mikä on kohtuullinen osuus vuokraajalle.

Ali seisoo siis maneesitallilla Sipoossa, joka on hyvällä etäisyydellä mm Helsingistä. Perus tallivuokra täysi hoidolla on 640 euroa kuukaudessa. Muita kuluja minulle tulee mm lisärehuista, jotka pulittavat noin 45 euroa. Lisäksi kengitys 8 viikon välein n 140 euroa, tämän voi siis yhtä kuukautta kohden jakaa kahdella eli 70 euroa kk. Varuste kuluja tulee vaihtelevasti, mutta lähes poikkeuksetta joutuu joka kuukausi jotain pientä "tingeli tangelia" hommaamaan. Keskimäärin osuus kuukautta kohden on vähintään 40 euroa.

Yhteen vetoina kuukauden pakolliset menot:

Tallipaikka: 640 euroa
Rehut: 45 euroa
Kengitys: 70 euroa
Varusteet: 40 euroa
+ Polttoaine kulut: 180 euroa

Yhteensä: 975 euroa

Lisä kuluina lasken taas valmennukset, jotka ovat vähintään 25 euroa kerta. Jos valmentaudut siis kerran viikossa hintaa kuukaudessa tulee 100 euroa.

Kesän kilpailukulut YHTÄ kilpailu matkaa kohden suunnilleen seuraavat:

Trailerin vuokra: 30 euroa
Lähtö maksut 2 luokasta: n. 60 euroa
Polttoaine noin: 50 euroa

Yhteensä: 140 euroa

Oli hieman huvittavaa kuunnella, kun 5 vuotta urarinkulaa kiertäneet alkoivat kertomaan, että olisi vain minulle etu, jos antaisin heidän kilpailla hevosellani minun kustantamana. Meriitteinä he esittelivät tulokset ratsastuskoulun helppo C luokasta ja 40cm radasta. Suorastaan suloista, mutta taidan edelleen kilpailla hevosellani itse.. :D
Osalla oli myöskin hirvittävä tinkaaminen vuokrasta, kun "Täähän on vain lv.." "Mulle tulee niin hirveesti bensakuluja". Edelleen kiitos ja näkemiin, ratsastan kernaasti yksin, kun vuokraajan saaminen ei ollut mikään pakollinen juttu. :)

Lyhyen etsintöjen jälkeen löysinkin sitten aivan ihastuttavan ihmisen. Hän on nuori nainen, itseni ikäinen ja toipuu tällä hetkellä onnettomuudesta. Hän haluaa vain ratsastaa omaksi ilokseen ja kehittyä ratsastajana pikku hiljaa. Tehdä rauhassa koulu kiemuroita ja käydä maastossa kävelemässä. Hän ei valittanut vuokrasta tai sen suuruudesta ja maksupäivänkin sopi oma-aloitteisesti. :)

Ja tosiaan, itse näen omistajana, että sopiva vuokra on tallivuokra jaettuna 30 päivällä. Eli meillä se olisi 21.33 euroa. Itse kuitenkin pidän tasaluvuista ja tinkasin hinnan jo valmiiksi 20 euroon. Kengitykset, varustelut ja lisä ruokinnat, kun eivät ole vuokraajan päätettävänä, en halua siis niistä ottaa ns päivähintaa.
Lisäksi jos minulle tulee yllättävä meno ja kysyn vuokraaja samaksi päiväksi ratsastamaan, saa hän mennä silloin ilmaiseksi. Muuten vuokraaja saa päättää joka maanantaina, että minä päivänä hän haluaa mennä ratsastamaan.
Mielestäni tämä on aika reilu ja kohtuullinen diili, silti monella oli vaikea käsittää, että ratsastuksesta joutuu jotain maksamaan.. :)

19 kommenttia:

  1. Mielestäni vuokrahintaa ei voi jokaisen hevosen kohdalla laskea noin. Mietitään vaikka että puskaö-tason ratsu joka ei osaa yhtään mitään ja asuu samalla hienolla maneesitallilla kuin vab-tason hevonen. En todellakaan silti maksaisi samaa vuokraa näistä (vaikka siis hevosen pitokulut olisivat samat)... :)

    Harmi että meillä tuli vuokrahinta esille vasta toisen kokeilun jälkeen, ilmoituksessa ei ollut hintaa nimittäin silloin, eikä hinnasta ollut puhetta vielä ekalla kerrallakaan kun kokeilin. Turhia kyselyitä tietysti rajaa se, että hinta on näkyvillä jo ilmoituksessa, sekä toki myöskin hevosen rodun ilmoittaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mukavaa että kirjoitukseni herättää sinussa tunteita, mutta ikävää että otit sen noin henkilökohtaisesti. Tämä oli kuitenkin vain yhteen vetona koko prosessista, joten en mielestäni tehnyt viittauksia yksittäisiin henkilöihin.
      On totta, että hevosen taso huomioidaan hinnassa, mutta yleensä vasta siinä vaiheessa, kun se ylittää huomattavasti markkina tarjonnan esim mainitsemasi Vaativa B. Tällaisia hevosia kun nyt ei ole joka nurkan takana tarjolla, lasketaan hinta lähes poikkeuksetta päivä kohtaisesti. Hevosellani on kilpailtu hyväksytysti luokkia Helppo B ja Re 90cm, joten tasoltaan aika normaali tarjonnassa oleviin hevosiin nähden.
      Ja ikävää jos hevoseni ei sopinut sinun budjettiisi, mutta hinnan ilmoitin etukäteen ilmoituksessani, puhelimitse ja ensimmäisellä kokeilu kerralla. Toisella kokeilu ja ensimmäisellä vuokraus päivänä luulin sinun jo tietävän asian, mutta varmaan minun mokani, eikä muistella pahalla. :)

      Poista
    2. Minulla myös lv, joka asusteli maneesitallilla, kun otin sille vuokraajan (nuorehko tyttö) ja pyysin häneltä vuokraa 100 euroa/kk (tallivuokra 450 euroa/kk). Kävi kaksi kertaa viikossa eli hinta per kerta oli 12,50 e. Eli tallivuokraan suhteutettuna hinta olisi ollut 15 euroa per kerta. Annoin kuitenkin vähän alennusta, että hevonen pääsi liikkumaan. Tämä vuokraaja tosin sitten aiheutti omaa tyhmyyttään hevoselle haaverin (poni potki tammani takajalat pahoille haavoille..) ja se vuokraaminen loppui siihen.

      Itse olen vuokrannut yhtä vaativan tason kouluhevosta joskus ja hinta oli kertaa kohden reilut 18 euroa.

      Täällä tosin tallivuokrat ovat eri luokkaa kuin pääkaupunkiseudulla eli tällä seudulla kallein tallivuokra taitaa olla vähän päälle 500 euroa.

      Poista
    3. Niin täällä kun joutuu pulittamaan sijainnista ja sen kaikki paikalliset jo tietävätkin :-)
      Mutta voi ei, kyllä minullekkin kelpaisi maneesipaikka 450 eurolla, taidetaan kohta vaihtaa hiippakuntaa! ;-)

      Poista
    4. Mun hevonen on nyt suht pienellä ns. maalaistallilla (talli ei ole täynnä eli hevosia taitaa nyt olla 15) ja tallivuokra on 310 euroa. Ja hintaan kuuluu Peacemaker :) Eli maneesia ei ole, mutta hyvin on pystynyt liikuttamaan, kun on iso pelto myös käytössä. Tuolle mun tammalle en enää vuokraajaa ota tai sitten pitäisi löytää sen verran osaava, joka sen kanssa pärjää (ei ole yksin todellakaan maastovarma, mutta itse pärjään sen kanssa).

      Poista
    5. Mielestäni lv-hevosten vuokra voi olla maksimissaan 15e krt. 10e on aika sopiva. Aika kohtuutonta pyytää enempää, sillä lv:llä ei ole lähtökohdallisesti mitään mahdollisuutta kehittyä tietyn pisteen jälkeen. HeB:täkin voi oikeasti startata mikä tahansa hevonen hyväksytysti, ja 90cm esteet menee lehmäkin.

      Itselläni oikeasti osaava sh, jonka olen itse puska ö:stä vienyt valmentajani kanssa tasolle heB-heA ja esteitä hyppää rahana ihan helposti 100cm. Hevosen pienen koon takia en koskaan aijo kisata yli metrisiä esteitä, vaikka ponnua siihen saattaisi riittää. Vuokraushinta on 15e/krt ja ihan Suomen parhaimpiin kuuluvalla maneesitallilla ollaan.

      Poista
    6. Ihanaa, ettet maininnut omaa tai tallin nimeä, missä hevosesi asustaa. Minä tai lukijani olisimme voineet tulla suorastaan kateelliseksi, kyylätessämme hienoa ratsuasi googlen kautta ja sitä nimekkäintä maneesitallia, josta jäämme täysin päitsi! On myös oikea jalo teko jättää myös ne isompien luokkien voitot vähän huonommille ratsastajille. ;)
      Noh Huumorit nyt sikseen, mielipiteensä kullakin, kiitos kommentista :)

      Poista
  2. Ihan hyvältä kuullosta, ei kai kukaan rupea muiden harrastusta huvikseen kustantamaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja mielestäni on suhteellisen reilua, että jos näitä ilmaisia päiviä kertyy viikossa vähintään yksi, laskee se jo kuukausi hintana kerta maksuksi 13 euroa :)

      Poista
    2. Tämä on mielestäni jo aika edullista, kun hevonen asuu Helsingin rajalla ja käytössä on maneesi upeiden maastojen lisäksi :)

      Poista
  3. (Uusi lukija täällä terve :D)

    Mielestäni hintapyyntisi on todella järkevä. Aluksi olin vähän skeptinen "ai toi pyytää lv:stä noin paljon", mutta katsoessani enemmän blogia ja videoita tulin siihen tulokseen, että mitä väliä rodulla, hevonen näyttää liikkuvan (ainakin lähes) yhtä hyvin kuin "normaalitkin" ratsuhevoset. Enkä tarkoita äsköistä todellakaan mitenkään pahalla! :)

    Mutta se on totta, että yleisesti hevosen vuokra täytyy suhteuttaa tason, puitteiden ja kysynnän mukaan. Olen esim. itse maksanut siitä vaB-tason kouluhevosesta maneesitallilla 30 min Helsingistä vajaa 15 € kerta. Nyt maksan enemmän vähän "huonommasta" hevosesta, mutta talli onkin 10 min ajomatkan päästä kotoani ja jo se vaikutti päätökseen.

    Hui, sekava viesti, pahoittelut! Mutta jään mielenkiinnolla seuraamaan teidän touhujanne. :)

    VastaaPoista
  4. Mutta miksi pitäisi pyytää pilkkahintaa vuokrauksesta jos sopivan vuokraajan löytää tuollakin hinnalla? Se on jokaisen oma päätös, jos vuokraajaa ei olisi löytynyt niin ehkä silloin olisi hintaa tarvinnut laskea. Mutta 20e kerta on aika vähän hevosesta kuin hevosesta, ei todellakaan tartte olla mikään tasokas hevonen... Ottaen huomioon myös sen, että omistaja riskeeraa koko hevosensa samalla antamalla hevosen jollekkin muulle käyttöö+ kulut päälle.

    VastaaPoista
  5. huhhuh.. lämminverisestä ravihevosesta vuokrahinta 20e kerta?? :D ihan pakko oli kommentoida, vaikka en tunne/tuomitse ravihevosia. pyydän omalta 5v puoliveriseltä 10e krt, kuitenkin _vähän_ hienompi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, 5 vuotias on vielä nuori eli hintakin tietysti sinulla siksi alhaisempi ;)

      Poista
  6. Ihme vinkunaa onko kenelläkin kuinka hieno tai vähemmän hieno hevonen kenenkin mielestä. Minun mielestä hieno hevonen on silloin kun pystyn tätiratsastamaan sillä vapaamatkustajana selässä. Ihan hirveähän on sellainen jota JOUTUU ratsastamaan. Ja rodulla vasta merkitystä onkin ei suinkaan sillä mihin tarkoitukseen hervosta haen... Onhan se hieno istua rotuhevosen selässä vaikka sitä ei osaisi viedä eteenpäin, karmealta taas lämppärin selässä vaikka se taipuu hyvän ratsastajan käsissä vaikka mihin. Herätkää pahvit. Hevonen käyttötarkoituksen ja oman tason mukaan, paitsi näyttää siltä että vika on aina hevosessa ,ei ratsastajassa. Palataanko mielenkiintoisempaan aiheeseen kuten kulut. Ratsastus ei ole edullista kenellekkään.

    VastaaPoista
  7. Itse olen aivan samaa mieltä, että vuokrahinta on koko kuukauden kulut jaettuna sillä 30päivällä. Koska sen verran tavallaan itsekin maksan siitä, että hevosella ratsastan per päivä. Ja usein hevoset ovat ns. omalle tasolleen sopivilla talleilla. Että ne puska ö tasoset hevoset harvemmin maneesitalleilla majailevat, eli silloin myös vuokrauskerran hinta on halvempi.. Mutta tottakai ymmärrän senkin, että jos se puska ö tason raakile on maneesitallilla niin ei silti sen vuokraushinta voi olla sama kuin maneesitallilla asuvan helppo B tasoisen, tai lähinnä siksi ei voi olla, ettei vuokraajaa sillon tuppaa helposti löytymään, kun sillä hinnalla voi saada parempi tasoisen hevosen.

    Mutta mielestäni hyvä teksti ja olen kanssasi samoilla linjoilla!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kiitos kommentista, mukavaa että tämä aihe herättää ihmisissä keskustelua :)

      Poista

Kiitos viestistäsi, vastaan siihen mahdollisimman pian! :)